maanantai 26. lokakuuta 2009

Henkilökohtaista taloudenhallintaa

Olen kehittänyt ja käyttänyt jo jonkin aikaa eräänlaista tilioteanalyysiä joka tuo helpotusta raha-asioiden hoitoon. Periaatteena on käytön helppous niin että kuukauden vaihtuessa voi ladata ja analysoida yhdellä klikkauksella menneen kuukauden. Analysointi perustuu sääntöihin jotka ohjelman käyttöönottovaiheessa sovitetaan vastaamaan omia tarpeita. Lyhyt demovideo on saatavilla. Alla pari kuvaa tärkeimmistä näkymistä.

Pitkän aikavälin näkymä
















Näkymä hyödyntää väritystä (vihreä/punainen) epätavallisen kulutskäyttäytymisen korostamiseen.

Yhden kuukauden näkymä


















Käynnistyssivu: examinespending.appspot.com

Aloitusohje
  1. Jos et jo katsonut, katso ensin demovideo
  2. luo hakemisto tiliotteitasi varten.
  3. käynnistä ohjelma, (jos ongelmia, tarkista Java Control Panel)
  4. käynnistyessä ohjelma pyytää valitsemaan hakemiston, anna tähän luomasi hakemisto,
  5. ohjelma luo asetustiedostot tähän hakemistoon ensimmäisellä käynnistyksellä,
  6. sammuta ohjelma,
  7. heitä esimerkkidatapaketin sisältö tai omat kuukausitiliotteesi em. hakemistoon,
  8. käynnistä ohjelma,
  9. omia sääntöjä voit luoda Asetukset-ruudusta tai suoraan taulukkonäkymistä tilitapahtuman kontekstivalikkoa käyttäen.

Huom
  • Ohjelmasta löytyy liuta dokumentoimattomia ominaisuuksia, mm. tavoitteet, poikkeukset ja haku. Ohjelma on joiltakin osin raakileenomainen, siis sisältää jotakin hyvin kokellisia näkymiä.
  • Ohjelma ei nykymuodossa sovellu usean tilin käsittelyyn kovinkaan hyvin. Usean tilin tapauksessa tilien tiliotteet pitäisi kuukausikohtaisesti vetää yhteen jolloin ohjelma kyllä pystyisi tuomaan helpotusta useankin käyttelytilin tapahtumien tutkimiseen. Suosittelen kyllä kaikille Markus Ossin kuvaamaa systeemiä automaattisen säästämisjärjestelmän rakentamiseen. Tuolla tyylillä omaa talouttani on hoidettu jo pitkään.
  • Ohjelma kehittyy jatkuvasti, joten webstart-linkkiä käyttämällä varmistat että käytössäsi on aina uusin versio. Ohjelman saa kyllä myös offline-moodissa käyntiin, serveririippuvuutta ei ole.

Rajoitukset
  • Vaatii Javan: toimii versioilla 5 ja 6 (1.5 / 1.6)
  • Toimii nyt vain Nordeaan tiliotteilla (kun käytetään kuukausikohtaista .xls-päätteistä tiedostoa). Minulla ei ole aikeita kehittää muille pankeille tukea ainakaan nyt. On kuitenkin hyvin triviaalia kirjoittaa muuntoskripti joka muuntaa tiliotedatan ohjelman käyttämään muotoon. Jos haluat kontribuutata, kirjoita ja jaa minulle tarpeitasi palveleva muunnosskripti niin lisään muunnoksen ohjelmaan.
  • Näyttöresoluutio: käytä suurta resoluutiota.
Ongelmia käynnistymisen kanssa?
  • Varmista että koneessasi on sopiva ja toimiva Java. Ohjauspaneelista löytyy Java Control Panel, josta eräältä välilehdeltä aukeaa listaus päälle kytkeyistä Java-koneista. Tilanne voi korjaantua vaihtamalla päällekytkettyjä Javoja.
  • Kokeile tallentaa käynnistystiedosto tietokoneellesi käynnistyslinkin oikean napin valikosta ja tuplaklikkaa sitten lataamaasi tiedostoa. Komento javaws -verbose antaa tarkemmat tiedot käynnistyksen virhetilanteista, jolloin syy saattaa selvitä.

Ongelmia? Kommentoi tätä tai mailaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti